Política

Democràcia radical

No és un lema de campanya, passatger. Alba Benedicto, candidata d'ICV al Congrés pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, considera que s'ha de fer un pas endavant i que correspon als ciutadans plantejar els temes que han de ser motiu de referèndum, més enllà de les convocatòries estrictament electorals. És jove, nascuda el 1983 a Tivissa (Ribera d'Ebre), i serà la primera cap de llista d'aquest municipi, de llarga i consolidada tradició d'esquerres, en unes eleccions generals. Presenta una campanya amb una forta càrrega ideològica contra les retallades, contra les actituds antidemocràtiques, contra les agressions a la llengua, contra el perill de les nuclears i el transvasament del riu Ebre. Per tot plegat, considera que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han d'estar representats al Congrés amb aquest punt de vista alternatiu. La feina no li posen gens fàcil. Sense anar més lluny, ICV va quedar exclosa aquesta setmana del debat dels candidats de Tarragona, en que només van prendre part els caps de llista dels partits que tenen representació al Congrés: CiU, el PSC i el PP.

L'Alba Benedicto és una cara coneguda, tot i que recentment, en el panorama polític de les comarques de Tarragona. Amb 18 anys es va presentar per primer cop a unes eleccions municipals i ha estat la candidata més jove per Tarragona en dues convocatòries a la cambra catalana. En el mandat 2007-2011 va ser regidora a l'Ajuntament de Tivissa i en les municipals del maig el seu nom tancava la llista de la formació al municipi. El mandat del 2007 va ser el segon en què Iniciativa, amb les diferents fórmules municipalistes, no era al govern municipal, on va accedir tan bon punt es van recuperar els ajuntaments democràtics. D'aquesta etapa, però, recorda que, des de l'oposició, “es va tombar el pla urbanístic” que proposava l'equip de govern.

La candidata prové d'un entorn rural en el qual ha estat activa i ha tingut una forta presència, tant per mitjà del consistori com de les entitats i associacions. Així, ha format part de les comissions de Joventut i Cultura, i en l'edició de la revista local. També es sòcia de la Societat Obrera, una entitat referent d'esquerres creada el 1912, que va presidir en un mandat.

Actualment, és directora de la revista Jovent, òrgan dels Joves d'Esquerra Verda, una publicació d'abast nacional. El poc temps lliure de què disposa el dedica a la pintura, una disciplina en la qual s'ha introduït i que li agrada. Dissenya i fabrica arracades i collarets i és una gran afeccionada al futbol, és del Barça. Per damunt de tot, prefereix sortir amb la colla d'amics de Tivissa, el que ha fet des de sempre.

El programa que presenta recull l'ampliació del vot als 16 anys, perquè considera que “el moviment dels “indignats” ha donat prou motius de maduresa” i que, per tant, “cal passar a l'acció”. Entre els punts del programa no hi falta una llarga llista de propostes alternatives a la tendència creixent de les retallades dels governs conservadors, que “sempre paguen els mateixos”, i també hi figura l'advertiment que qualsevol dia es poden obrir les portes a l'arribada del magatzem nuclear o que s'activi el transvasament del riu Ebre.

Benedicto té clar que el vot a CiU o al PP va en aquesta línia i diu que “s'han de trencar els tòpics”.

El perfil Alba Benedicto i Pentinat Candidata d'ICV pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Nascuda a Tivissa el 1983, ha estat regidora (2007-2011)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.